Uppdaterat 2005-07-28

Vad äter grodyngel?

Många skriver hit och frågar vad grodyngel äter, så jag har försökt ta reda på det. Jag har själv aldrig försökt föda upp grodyngel, utan jag har frågat i nyhetsgrupper och så. Det jag skrivit här kommer alltså inte från några tillförlitliga källor - som till exempel uppslagsböcker - så hittar du något du tycker är fel så vill jag gärna veta det. Skriv ett email till eller skriv i Gästboken.

När ynglen är riktigt små är de vegetarianer. När de blir större äter de smådjur som mygglarver och dylikt.

När de är små kan man helt enkelt ta med en spade av gojsan i botten på vattensamlingen där man tog ynglena. Jord och vissnande löv och pinnar och allt möjligt. I det finns näringsämnen. Fyll på med mer regelbundet.

När de blir större kan man ge dem kokt ägg och/eller fiskmat, har jag hört. Pröva det och berätta hur det gick. Allvarligt talat vet jag inte så noga.

Tänk på att grodor är fridlysta. Man får ta grodyngel i studiesyfte, men man måste släppa ut grodorna när de är stora nog att hoppa ut själv. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

Se till att det finns möjlighet för ynglen att krypa upp på land när de är stora nog för det. Flytta dem utomhus när det börjar bli dags för det, så kan de ta sig iväg på egan hand. Om du inte bor nära vatten så måste du bära iväg dem dit där du tog dem innan de hoppar iväg av sig själva.

Grodor
Min hemsida
Fler språk
Eposta mig

Svenska
Naturskyddsföreningen

Zoonen
Allt om djur och litet till